Hete zomer Blog 14

Vanaf nu zijn we te boeken als Bed en Breakfast met airco, heerlijk toch! Maar daarover straks meer.

Dan ineens is het zomer.

De afgelopen weken hebben we het flink druk gehad in De Hostee en met Picknickbakfiets. Gelukkig hoor, daar niet van. Maar omdat het zo doorliep de afgelopen tijd met reserveringen had ik niet echt een idee dat we al in de zomer zitten. Vorige zomer zijn we officieel begonnen met de bed en breakfast en dan groei je er een soort in. Nu liepen de boekingen van de kamers en de bakfiets in de winter gewoon door in het voorjaar en dan bedenk je ineens, “ja, het is nu gewoon zomer”. Goed om daar zelf ook van te genieten tussen de bedrijven door, want voor je het weet is het weer herfst.

Zomer hitte: ik wil een Bed en Breakfast met airco!!

Aan de reserveringen konden we niet echt merken dat het zomer werd, want voor de zomer was het al druk. Aan de zomer hitte op de kamers van de Bed en Breakfast des te meer. Vorig jaar was dit niet heel anders en volgend jaar zal het ook niet anders zijn, dus na wat wikken en wegen besloten om airco’s te plaatsen in de kamers. Mobiele airco’s met nachtstand. Dan maakt hij in de nacht niet zoveel lawaai. Zo zijn we dus ineens een Bed en Breakfast met airco. En zijn we als zodanig ook te vinden op bedandbreakfast.nl en booking.com. En uiteraard hebben we dit ook aangepast in de beschrijvingen van onze kamers. Dus mochten we ineens het najaar inschieten en mocht dit een warm najaar worden, geen probleem, wij zijn vanaf nu een Bed en Breakfast met airco.

Bed en Breakfast met airco
De airco op de Zwart Bonte kamer.

Lopend en op de fiets.

Waar we ook aan merken dat we nu toch echt wel in de zomer zijn aanbeland is dat we weer steeds meer gasten krijgen die op fiets vakantie zijn of die lopend komen. De fietsen kunnen bij ons dan in de schuur en uiteraard ook aan de lader. In de koelkast staat bij aankomst een klein assortiment drinken en wat hartigs en als je zelf iets mee hebt wat koel moet blijven dan is er in de koelkast nog voldoende plaats om het er bij te leggen. Koelelementen in de vriezer zodat ze de volgende dag weer bevroren mee kunnen op het vervolg van de reis.

Lekkers uit eigen tuin.

Dan is het signaal dat het zomer is natuurlijk ook te merken in de tuin. Er gaat rucola en sla mee uit eigen tuin met de bakfietsen. De verse aardbeien staan op tafel bij het ontbijt of gaan mee in de ontbijtkist die we bezorgen en dan zijn er nog de komkommers. De tomaten en blauwe bessen en frambozen zijn ook spoedig goed. Wat een wonder is het weer elk jaar.

Bed en Breakfast met airco
Aardbeien uit eigen tuin

Laat de zomer nog maar heel lang duren.

Als de gasten het leuk vinden serveer ik het ontbijt in onze tuin. Als ik dan alles opdien, ga vragen of alles naar wens is, een praatje maken met de gasten en de spullen weer opruimen. Is het toch net of ik vakantie heb. Ik hoop dan ook dat de zomer nog heel lang zal duren. Zeker omdat we nu een Bed en Breakfast met airco zijn, hoef ik me geen zorgen te maken dat het te warm wordt. Dan is de rest van de hete zomer toch alleen maar genieten van al het positieve wat de zomer verder nog brengt.

Ontbijten in de tuin
Ontbijten in de tuin

Nooit te oud om te leren Blog 13

Social Media

Ik ben nog van de generatie “advertentie in de krant” en heb voor Picknickbakfiets.nl en DeHostee.nl een facebookpagina aangemaakt. Dat was voor mijn doen destijds heel wat. Maar als je nu een bedrijf hebt dan kun je eigenlijk niet meer zonder Facebook, Linked-in en nu dus ook Instagram. Die pagina aanmaken lukt nog wel. Lezen wat anderen doen is ook niet moeilijk, maar dan kom je op alle mogelijkheden als je zelf iets wilt posten. Oh, wat confronterend dit, want dat wil toch zeggen dat ik echt oud begin te worden. Gelukkig hebben we een stagiaire die precies weet hoe het allemaal werkt en nog het geduld kan opbrengen om het mij ook te leren. Soms zie ik ze volgens mij denken “serieus, weet je dat echt nog niet?”. Maar áls ze het al mocht denken, ze zegt het niet.

Zo heb ik enige weken geleden wekelijks een filmpje van mezelf gepost waarbij ik alle ruimten van De Hostee laat zien. Stagiaire heeft de filmpjes gemaakt en de teksten inclusief ##.

 

Ik krijg er enorm leuke reacties op en steeds meer “onbekende” volgers. Dus het werkt wel. Dit sterkt mij in het gebruik van Instagram, maar ook Facebook. Want uit de statistieken, ja ik weet inmiddels ook hoe ik dat kan zien, blijkt dat mijn volgers toch een gemiddelde leeftijd hebben van tussen de 35 en 54. En die hebben gelukkig voor het grootste deel ook nog Facebook. Neemt niet weg dat ik een online cursus ben gaan volgen over het gebruik van Instagram. In het eerste filmpje wordt duidelijk aangegeven dat ze bij de basis beginnen en dat het mogelijk in het begin veel herhaling zal zijn en veel dingen die ik mogelijk al wel weet. Nou niet dus. Heb het eerste filmpje inmiddels 4 keer gekeken en het lukte nog niet. Gelukkig kwam de stagiaire weer een ochtendje. Hup hup hup en klaar. Waarom lukt het haar wel? Maar ik heb natuurlijk goed meegekeken wat ik nu verkeerd deed. Weet het geloof ik nog niet. Maar nu lukt het wel. 

Luxe ontbijt bezorgservice.

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of ik ook ontbijtjes thuis bezorg, nou nog niet, maar dat kan ik best doen. Dus daar ging ik met mijn eerste ontbijt. Uiteraard in de stijl van De Hostee en Picknickbakfiets. Dus wel met een extra luxe. Al snel kwam vraag 2 en nu heb ik het er inmiddels serieus druk mee. Zo’n 5 keer per week mag ik een ontbijt bezorgen en ik heb er schik in. De leukste vind ik toch vroeg in de ochtend. Mijn wekker gaat al 2 uur voor het bezorgmoment want de broodjes worden warm afgebakken en het taartje (hangt er vanaf welk taartje ik maak) moet ook nog 20 minuten in de oven. Koffie zetten, eitjes koken en dan alles snel in de kisten en op weg naar het bezorg adres. Leuk als alles nog donker is en de ontvanger staat echt verrast in pyjama met verward kapsel in de deuropening. In de namiddag haal ik de ontbijtspullen weer op. Afwassen is niet nodig, dat doe ik uiteraard weer. Dat is ook ontbijtservice. 

 

ontbijt bezorgen

Alles anders bekijken

Zo vraag ik mij nu bij (bijna) alles wat ik aan het doen ben af of ik er een leuke post van kan maken of dat ik het kan gebruiken als beeld materiaal voor de website of in deze blog bijvoorbeeld. Foto’s zeggen zo veel meer dan het hele verhaal wat je er om heen schrijft. Dus ik klik en post lekker door. Ik hoop dat jullie het leuk vinden en het niet zat worden. En zo werkt het bij social media ook wel weer, als het te veel wordt, dan lees je het gewoon niet.

Zo zie je maar, je bent nooit te oud om te leren.

De meeste mensen deugen – Blog 12

De meeste mensen deugen.

Wat een rare titel voor een blog zal je misschien denken. Maar we maken wat mee zo in en om huis.

Een aantal weken geleden hadden we een boeking staan van gasten die een familielid zouden gaan verhuizen. Ze woonden zelf wat verder weg en als ze bij ons zouden logeren dan zouden ze in 2 dagen veel kunnen doen. Een dag voor aankomst kreeg ik een telefoontje met de vraag of ze een nacht eerder konden komen omdat het niet goed ging met het betreffende familielid. Gelukkig was die mogelijkheid er. In die nacht is het familielid helaas overleden. Ik kon er voor onze gasten zijn, ze in de watten leggen en begrip tonen voor deze bizarre situatie. Er moest een hoop geregeld en de vraag kwam al snel of het mogelijk was dat ze een nachtje naar huis zouden gaan, spullen ophalen en dan tot na de uitvaart terug zouden komen met nog 2 andere familieleden. Dit ging wat betreft planning allemaal precies. Dus zo veranderde onze gastenruimte in een gezamenlijke huiskamer waar van alles werd geregeld. Ik kon ze zo gastvrij ontzorgen, ruimde de vaatwasser even leeg of bood een luisterend oor. Voor ons heel vanzelfsprekend. Na de uitvaart bleven ze nog 1 nacht. Ze kwamen vragen of we heel even een kopje koffie bij ze kwamen drinken. Raar om op de koffie te gaan in je eigen huis. Wat zijn we toen ontzettend verwend. Ondanks dat ze veel verdriet hadden en heel veel te regelen hebben ze in die paar dagen ook aan ons gedacht. We kregen naast hele mooie woorden van dankbaarheid ook een speciaal voor ons gemaakt en gegraveerd bordje wat we kunnen gebruiken als we voor de brandweer een uitruk hebben.

gastvrijheidgastvrijheid

Geen woorden voor. En dan ook nog een mooie schaal met blauwe druifjes. Hoe gastvrijheid zo dankbaar wordt omarmd.

Lekke band

Een hele andere manier van gastvrijheid hebben we afgelopen week ervaren. Een bijna 80 jarige meneer kwam de werf op fietsen. “Een gast” dacht ik. Maar nee, deze meneer had een lekke band en geen pomp bij zich. Of wij een pomp hadden. Natuurlijk hebben we een pomp, maar daar is het gat niet mee gedicht. Dus meneer en fiets mee naar de schuur. Fiets opgehangen, band er af, plakker er op. Helaas kregen we het gat niet gedicht. Aangeboden om een fietspomp mee te geven zodat hij onderweg nog een keer kon pompen. Maar de lucht liep er zo hard uit, voordat meneer goed en wel op de fiets zat moest de band alweer worden opgepompt. Meneer kon er hard om lachen dat hij het lek niet hoorde, maar wij wel. Naar huis fietsen was geen optie ook al wilde meneer het zelf wel proberen. Ik heb meneer, die zich inmiddels had voorgesteld als Henk aangeboden om hem met de auto naar huis te brengen. Fiets in de auto en op weg. Gezellig gesprek gehad onderweg. Wat een interessante mensen heb je toch en zonder onze gastvrijheid had ik deze verhalen nooit gehoord en deze meneer nooit een klein beetje leren kennen. Bij thuiskomst moest ik ook even kennis maken met de echtgenote van meneer Henk. Maar dat is nog niet alles. Gisteren stoppen er 2 mannen op de fiets voor ons huis. Komt meneer Henk aangelopen. Band geplakt en als dank voor onze gastvrijheid en hulp een flesje rose bij zich. Maar het allerleukste is de aan ons getypte brief die begint met “De meeste mensen deugen”. 

gastvrijheid

Prijs

Dat nog meer mensen onze gastvrijheid waarderen blijkt uit de prachtige prijs en het mooie cijfer wat we hebben mogen ontvangen vanuit www.booking.com. We kunnen met trots mededelen dat we de prijs “Traveller Review Awards 2021” mogen ontvangen. De gemiddelde beoordeling voor de Hostee is een 9,6. Wat een mooie waardering voor al het werk en de liefde die we in De Hostee stoppen.

gastvrijheid

Geluksmomenten

Deze geluksmomenten in en rondom de B&B maken me gelukkig. Gastvrijheid loont en het is zo simpel. En je krijgt er zulke mooie dingen dingen voor terug. De herinnering aan deze bijzondere momenten blijven ons altijd bij en zijn het meest waardevol voor mij als B&B eigenaar. Ik hoop dat we in de komende jaren nog heel veel van dit soort bijzondere momenten mogen mee maken.

Bijzondere feestmaand Blog 11

Van annuleringen naar ineens veel boekingen

In december stonden er nog niet veel boekingen. Omdat dit ons eerste winterseizoen is hadden we geen idee of dit altijd zo is of dat dit komt door de Corona. De boeking die we begin december hadden staan werd direct na de toespraak van premier Rutte geannuleerd. “Het is niet verstandig om nu op familiebezoek te gaan”. Dat leek ons ook een heel verstandige keuze. Daarna liep het storm met reserveringen en last minutes. “We moesten er echt even uit”. “Even weg om te relaxen” “We zouden naar een hotel gaan, maar nu zijn we op zoek gegaan naar een mogelijkheid waar we zelf iets kunnen bereiden”. Er wordt vooral veel geboekt via Booking.com 

Lekkere trek en snack.

Soms komen gasten in de namiddag aan geven aan al gegeten te hebben. Dat is dan een lange avond en nacht denk ik dan. Maar we hebben een koelkast en ze kunnen eventueel zelf meegebrachte spullen in de koelkast doen. Of ze gebruiken nog iets op hun kamer, allemaal geen probleem. Ik zet al een aantal dingen voor het ontbijt klaar in deze koelkast in de gasten ruimte, zodat ze in ieder geval iets voor het ontbijt hebben, mochten wij ’s nachts een uitruk van de brandweer hebben en niet op tijd terug zijn. Gasten weten dit en kunnen eventueel zelf ontbijt pakken en wij bespreken daarna een tegemoetkoming voor het zelf het ontbijt hebben moeten verzorgen. Het grappige is dat er in de avond of nacht soms al Yoghurt of een taartje verdwijnt. Ik bedacht me dat sommige gasten dus behoefte hebben aan iets te snaaien in de late uurtjes. Ons kleine assortiment drinken wat in de koelkast staat heb ik dus uitgebreid met iets voor de lekkere trek. En uiteraard is het geen probleem als ze alvast aan het ontbijt beginnen want dat is meestal toch veel te veel.

Kerstboom zonder ballen.

Uiteraard hebben we in de gastenruimte, na sinterklaas, een kerstboom opgetuigd. Helemaal in mijn stijl, dus zonder ballen. Ik vind ballen zo kitsch, dat ben ik na een paar dagen al helemaal zat. Maar wel met gezellige lampjes zodat onze gasten ook bij ons een echt kerstgevoel beleven. Nu is het net een grote kamerplant die een lekkere kerstboomgeur verspreidt. Ik laat hem nu de eerste week van januari ook gewoon staan omdat er geen ballen in zitten en ik hem niet zat wordt. Ach iedereen heeft zo z’n eigenaardigheden.

Corona en aangescherpte maatregelen.

De maatregelen werden een aantal weken geleden steeds verder aangescherpt. Maar overnachten in zowel hotel als B&B mocht nog gewoon. De gasten die wij mochten ontvangen wilden dan ook graag eten wat de pot schaft of lieten iets bezorgen vanuit de plaatselijke restaurants. Raar was dat. De restaurants moesten hun deuren sluiten en bij ons mochten ze gewoon mee eten. Uiteraard op 1 1/2 meter afstand, geen buffetvorm en alles met mondmasker op bereid en uitgeserveerd. Toen kwam het moment dat de hotels geen restaurantfunctie meer mochten uitvoeren. Ook wij hebben vanaf die tijd geen diner meer geserveerd.

Keuken in de gastenruimte werd op volle toeren gebruikt.

De gasten lieten na de toespraak en de aangescherpte maatregelen, eten bezorgen of brachten zelf iets mee om te bereiden. De keuken die wij in de gastenruimte hebben werd ineens op volle toeren gebruikt.

Derde kerstdag.

We hebben vandaag bewust de kamers een nachtje geblokkeerd zodat we op derde kerstdag ook een klein beetje vrij hebben. De laatste gasten zijn net vertrokken. Het beddengoed zit in de wasmachine en de kamer waait met de wind van vandaag lekker door. Ze hebben goed geslapen zeiden ze. Door de wind hebben ze ons gelukkig rond 5:00 uur niet horen vetrekken voor een brandweer uitruk.

Examen in Coronatijd.

Mijn examens voor schoonheidsspecialiste gingen gelukkig nog door totdat de ministerpresident het uitvoeren van contactberoepen stil lag en ook de scholen dicht gingen. Gelukkig heb ik 2 van de 3 examens alsnog kunnen doen, het uitvoeren van een lichaamsbehandeling en het uitvoeren van een gezichtsbehandeling. Inmiddels heb ik ook gehoord dat ik daarvoor geslaagd ben. De laatste, cosmetische hand en voetverzorging, hoop ik in het begin van 2021 te kunnen behalen. Dus nu de laatste puntjes op de i om straks ook schoonheidsbehandelingen aan te kunnen bieden in schoonheidssalon De Hostee.

Cadeaubonnen.

Tijdens de feestdagen hebben we ook een aantal cadeaubonnen mogen verkopen. Leuk om te zien dat zowel picknickbakfiets.nl als een overnachting bij B&B De Hostee maar ook de schoonheidsbehandelingen in Schoonheidssalon De Hostee werden besteld.

Stagiare.

Tijdens deze bijzondere dagen kreeg ik een vraag van een stagiaire of ze stage mocht lopen bij De Hostee. Daar moest ik heel even over nadenken. Ze moest voor haar opleiding op alle afdelingen van bijvoorbeeld een hotel of vakantiepark stage lopen. Nou, afdelingen hebben we niet, maar je bent van harte welkom als ik gasten heb. Dan heb je receptie, keuken en administratie in 1. Na goedkeuring van school hadden we dus ineens een stagiaire. Om van elkaar iets te kunnen leren leert zij mij veel meer over social media en het maken van filmpjes. Dus hou onze socials en website goed in de gaten de komende tijd.

Het eerste najaar. Blog 10

Het eerste najaar.

Waar we in juni, bij mijn officiële fulltime start als B&B eigenaar, nog geen idee hadden van hoe de seizoenen zouden gaan lopen. Hebben tot nu een beeld van de afgelopen periode en worden we nog steeds verrast. Waar de start echt boven verwachting was in juni denk ik nu al weken dat het wel rustiger zal worden. En inderdaad, het is gelukkig wel rustiger dan in de zomer want dat was echt flink aanpoten. Natuurlijk zijn we daar heel blij mee. Maar even kunnen ademhalen en de puntjes op de i zetten is ook fijn.

Last minute.

Nog steeds hebben we wekelijks wel één of meerdere lastminutes. Dus de kamers en de algemene ruimte moeten altijd op orde zijn, want je weet tenslotte nooit. Dit zijn meestal gasten die in de omgeving aan het werk zijn of een afspraak hebben. Die willen dan ook vroeg ontbijt. Voor mij als echt ochtend mens is dat geen probleem, sterker nog ik vind het heerlijk.

Langere periode vol pension.

Daarnaast hebben we nu al een aantal weken 3 kamers bezet gehad met collega’s die in de buurt aan het werk zijn. Ook deze gasten willen vroeg ontbijt en in de avond eten ze mee wat de pot schaft. Natuurlijk hou ik rekening met hun wensen en mogen ze verzoeknummers indienen. Super gezellig vind ik dat. Als ze vetrekken loop ik de kamers even na zorg dat het weer gezellig is als ze terug komen, lampjes aan, kachel aan. Als de borden en de schalen leeg zijn als ik het ga uithalen, dan denk ik dat ze het goed hebben hier in De Hostee.

“Het voelt net als thuiskomen”.

Het mooiste compliment was dan ook dat ze binnenkwamen voor hun tweede bezoek aan De Hostee en riepen “het voelt net als thuiskomen”. Nou dan ben ik trots hoor. Jammer dat ze me mevrouw noemen, hahaha, maar ja ik had inderdaad bijna hun moeder kunnen zijn.

In een Bed and Breakfast ontbijten aan een eigen tafel

Filmlocatie.

Nog een verrassing: we waren door studenten van de hoge school uitgekozen als filmlocatie voor hun eindopdracht. De film zou te zien zijn in de bioscoop in Breda. Uiteraard waren wij super vereerd dat ze onze locatie daarvoor wilden gebruiken. Ik vraag mij dan altijd weer af hoe ze ons hebben gevonden. Helaas werd degene die de camera zou bedienen getroffen door het Coronavirus en ging het niet door. Maar wie weet wat er in de toekomst nog op ons pad komt. 

Het eerste najaar.

Ondanks dat het een gekke tijd is met alle lockdowns verloopt dus ook ons eerste najaar boven verwachting en geniet ik nog elke dag van de keuze die ik heb gemaakt om fulltime B&B eigenaar te worden.

 

Taart, Kaart en Rozenblaadjes. Blog 9

Taart: Een verrassend ontbijtje met ietsje meer

Als je bij de Hostee blijft slapen en je boekt “inclusief ontbijt”, dan krijg je uiteraard taart bij het ontbijt. Een lekker zoet gebakje in een leuk potje, pannetje of schoteltje. Ik vind het leuk om er steeds weer een verassing van te maken voor de gasten. Aangezien we een appelboom in de tuin hebben is dit vaak iets waar onze mooie appels in verwerkt zijn. Zo hadden we pas gasten die voor 3 nachten hadden geboekt. Bij het laatste ontbijt schoot ze in de lag toen ze de zelfgemaakte appeltaart zag staan. Ik vroeg haar waarom ze moest lachen. Ze hadden het er met elkaar al over gehad wat het taartje nu weer zou zijn en hadden mij met de appels zien lopen. Het smaakt niet alleen lekker bij een kopje koffie na het ontbijt, maar ook het hele huis ruikt naar baksel. Afhankelijk van hoe laat de gasten willen ontbijten en met hoeveel personen ze zijn, heb ik ook een recept van “snelle” appeltaartjes (recept van www.pinterest.com 🙂 met banketbakkersroom en bladerdeeg. Dan hoef ik niet vóór 6:30 op te staan om alsnog een heerlijk warm taartje op tafel te krijgen.

Snelle Appeltaartjes

Een Kaart voor de Jarige

Maar het is ook al een aantal keer gebeurd dat 1 van de gasten aangaf dat hij/zij zelf, of partner, jarig zou zijn tijdens het verblijf. Als we het op tijd weten dan staan er uiteraard kaarsjes in de taart, is de tafel versierd met slingers en staat er een handgeschreven kaart met een felicitatie voor de jarige. Naast de taart dus ook een kaart.

Rozenblaadjes voor het Bruidspaar

Een bruidspaar wordt natuurlijk helemaal in de watten gelegd, of liever gezegd in de rozenblaadjes. Want op de mooiste dag van je leven, verdien je toch die extra aandacht. Dan wordt het taart, kaart en rozenblaadjes. En speciaal voor de gelegenheid op wens van het bruidspaar, ontbijt op bed. Zo is het niet alleen voor de gasten, maar ook voor onszelf elke dag en feestje.

Halen en brengen.

Over feestjes gesproken. Wij hebben de laatste tijd ook meerdere keren aan “haal en breng service” gedaan. Wegbrengen en of ophalen van en naar het restaurant of van of naar een bruiloft. Uiteraard met mondmasker. Voor ons geen enkele moeite en de gasten zijn er ontzettend blij mee. Stolwijk ligt toch 1 km van De Hostee vandaan en Bergambacht, Haastrecht en Schoonhoven, waar je ook leuke eetgelegenheden hebt zijn nog iets verder. De meeste mensen gaan toch graag met de fiets en op de binnendoor wegen waar nauwelijks verkeer komt is het dan ook een prachtige tocht. Dan zie je nog net even iets meer van de prachtige Krimpenerwaard.

Niet alleen mooi.

Op www.indekrimperwaard.nl zie je wat er allemaal te doen is in de Krimpenwaard. Want het is hier niet alleen heel mooi er is ook heel veel te doen en er wordt, ondanks de Coronatijd, ook heel veel gedaan en georganiseerd. Ga ook eens langs bij de lokale en vooral creatieve ondernemers. Op de website van @indekrimpenerwaard zie je wie dat oa. zijn.

Wie komt hoe? Blog 8

Naast dat je nooit weet wie er komen of hoe oud ze zijn weet je ook nooit hóe ze komen. Wij hebben op ons erf best wel wat parkeerplaatsen maar als er ook nog mensen komen voor de picknickbakfiets dan zorgen wij dat onze auto’s of 1 van onze auto’s achter het hek geparkeerd staat zodat er voldoende plaats is. Als we dat geregeld hebben zul je net zien, komen de gasten op dat moment voor allebei de kamers met de fiets. Dan is het ineens weer een reorganisatie in de fietsenschuur.

Soms geven de gasten vooraf aan dat ze met 2 personen komen met 2 auto’s of 1 met openbaar vervoer en de ander met de auto. Dan haal ik diegene even op bij de bushalte een kilometer bij ons vandaan.  Ik bied voor aankomst ook wel eens aan via de telefoon of via de mail dat ze fietsen mogen gebruiken als ze uit eten willen de avond van aankomst, leuk als ik dan een mailtje of antwoord terug krijg dat ze op de fiets komen. Maar het kan altijd gekker. Zo hadden we laatst gasten die wel op een heel bijzondere manier kwamen.

Ik vraag altijd de ochtend van aankomst of onze gasten al enig idee hebben hoe laat ze ongeveer denken aan te komen. Dan kan ik daar rekening mee houden met mijn dagplanning. Deze gasten zouden met 4 personen komen en gaven aan er in de namiddag te zijn. Rond de middag kreeg ik de vraag of ze met de boot tot aan de voordeur konden varen. “Leuk” dacht ik, “die hebben we nog niet eerder gehad”. Dus ik vraag of ze met een roeiboot of kano zijn. “Nee, met een sloep, we zijn al 2 dagen aan het varen, heel leuk”. Het was natuurlijk prachtig weer dus ze hadden groot gelijk. Mijn gedachten gaan dan naar alle sloten in de polder. Lijkt me een heel leuk idee wat deze 4 aan het doen zijn. Ik uitleg gegeven dat als ze vanaf de Vaart langs de N207 onder de brug door kunnen de voorwetering op, dan kunnen ze tot aan de deur varen. Ik kreeg als antwoord “Komt goed”.  “Oh, en je komt ook nog een baggerboot tegen, dus dan zal je even de boot erlangs moeten slepen”. Weer een antwoord, “komt goed”. Heerlijk zulke mensen. maken zich niet druk. Rond 17:00 kreeg ik een berichtje dat het iets later werd. “Geen probleem, we zijn thuis”. Om 19:00 kregen we een berichtje dat het nog 2 uurtjes varen was. Rond 20:30 dachten we dat we een motorboot hoorden aankomen. Dus kijken op de brug, helaas niets te zien. Tot een berichtje binnenkwam met de vraag of ik de gasten misschien op wilde halen. Ze lagen voor een dichte brug. “Waar liggen jullie dan precies?” “Oudewater”. Dat had dus minstens nog 4 uur varen geweest en met een sloep met een diepgang van 80 cm hadden ze nooit tot aan de voordeur kunnen varen. Zo blijft het dus spannend wie er komen, maar meer nog hóe ze komen.

Nooit saai. Blog 7

Nooit saai. Blog 7.

Je zou misschien denken dat het leven van een B&B eigenaar saai is. Elke dag hetzelfde; ontbijt maken, uitserveren, opruimen, kamers schoonmaken, boodschappen doen en in- en uitchecken. Niets is minder waar. Werkelijk ieder mens is anders. En dat begint dus al met de reservering.

De ene gast belt op, de ander stuurt een mail, de volgende reserveert via booking.com, via Airbnb.com of via Bedandbreakfast.nl of via onze eigen site. De ene gast wil alleen weten of er nog plaats is en zegt, “doe maar”, de volgende wil weten welke stoelen er bij de tafel staan op de kamer en welke producten er precies op de ontbijttafel verwacht kunnen worden. En dan heb je zo’n beetje alles nog wat daar tussenin zit. Er zijn last minute boekers die een uur van tevoren nog reserveren en er zijn mensen die al geboekt hebben voor mei 2021. En het allermooiste is, je weet nooit wie er voor je deur staan. Het saaie is dat de reacties meestal allemaal gelijk zijn, “wauw”, “wat is dit prachtig”, “complimenten”,  “wat een mooie kamer” en “wat een mooi uitzicht”. Maar zo is saai dus alsnog hartstikke leuk.

Dan is er natuurlijk nog het tijdstip van inchecken. De ene gast staat om 14:30 al op de stoep met de vraag of het al mogelijk is om in te checken en de volgende komt ’s nachts om 1:30. Ik had ook iemand aan de lijn die spande de kroon. Die kwam, door omstandigheden, een hele dag later dan gepland. Ze kon er zelf heel hard om lachen en wilde vervolgens, lunch en “mee eten wat de pot schaft”. Dan serveren wij uiteraard een zelfgemaakte limoncello van het huis.

Als mensen langer dan 1 nacht blijven wil ik eigenlijk elke dag iets verrassends hebben bij het ontbijt. En tot nu toe lukt dat goed. Daar kan ik uiteraard verder niets over zeggen omdat de verrassing er dan af is.

Zo is het voor de gasten, maar ook voor onszelf, nooit saai in De Hostee.

Daar word je gewoon stil van Blog 6

Mijn eerste weken als fulltime B&B eigenaar zitten er op. En wat is dit gaaf!!!

Het was de eerste weken zo druk dat ik het bijna niet voor kon lopen. De B&B zat zo goed als vol en ook de bakfiets was veel op pad. 20 duizend stappen op en rond het erf waren niets.

Naast dat het veel was moet je er ook een beetje routine in krijgen. 5 keer per dag naar de supermarkt is misschien niet zo handig. Maar soms was het ook niet te voorzien. Gasten die laat in de avond nog langs kwamen om te vragen of er nog een kamer vrij was. Mensen die belde of ze de dag er na de bakfiets konden huren. En als je dan zo veel als mogelijk verse producten mee wilt geven dan is een extra ritje naar de supermarkt ook nodig.

Had ik gedacht om meer tijd te krijgen voor onderhoud van huis en tuin dan was dat de eerste weken zeker niet het geval.

We staan met onze B&B op bedenbreakfast.nl en booking.com. Agenda’s van beide kun je koppelen en zo staat ook de beschikbaarheid op onze eigen website altijd goed. Echter kreeg ik ineens van Airbnb een reservering. Had er geen idee van dat we daar ook nog op stonden. Gelukkig paste het allemaal net en hebben we niemand hoeven teleurstellen. Nu is het zaak om de agenda op Airbnb steeds goed bij te houden zodat het niet mis gaat.

Zo vergat ik ook privé afspraken omdat ik geen agenda had. Ik deed alles vanuit mijn werkagenda. Maar ook dat is nu geregeld en zelfs digitaal.

Ik hoor van gasten die komen logeren dat ze mijn blog op de website hebben gelezen, dat is leuk om te horen en stimuleert mij om er af toe weer een nieuw verhaal aan toe te voegen.

En na de eerste gasten komen ook de eerste beoordelingen binnen. Altijd spannend als dit bericht in de mail verschijnt en je gaat daarna kijken. Maar het zijn zulke positieve beoordelingen met hoge cijfers. Ook bij het vertrek geven gasten mooie complimenten over mijn taak als gastvrouw, het ontbijt, de omgeving en onze B&B. Daar wordt je soms gewoon stil van.

Feestdagen in Coronatijd Blog 5.

Doordat mensen zo veel als mogelijk thuis moeten blijven, thuis ook werken, de kinderen ook vaak thuis zijn, lijken mensen er behoefte aan te hebben om er even tussenuit te gaan. Niet alleen een nachtje weg, maar ook de picknickbakfietsen zijn helemaal in trek. Het is dan natuurlijk ook prachtig weer en wat moet je anders doen met Hemelvaart en Pinksteren. Horeca is nog dicht en mensen willen toch een “Corona veilige” activiteit.

We hebben 2 kamers in de Bed en Breakfast en 2 bakfietsen. De kamers zaten vol met de feestdagen en het was zelfs zo erg dat ik voor de Picknickbakfiets een keer nee heb moeten verkopen. Dat is nog niet veel gebeurd.  De Bed en breakfast gasten wilden ook allemaal gebruik maken van “mee eten wat de pot schaft mogelijkheid” en aangezien we ook de mogelijkheid hebben van een vegatarische “wat de pot schaft” had ik het mega druk. In de supermarkt zullen ze wel gedacht hebben dat ik gek geworden was. Ik liep er ongeveer 4 keer per dag. Mensen die op het laatste moment nog belden om te reserveren voor óf de bakfiets óf voor een kamer inclusief “wat de pot schaft” en ontbijt. Ik heb overuren gedraaid in de keuken. En dan is het zaak om ook nog rekening te houden met de Coronaregels. Dat is vooral heel bewust te werk gaan. Een buffet is bij het ontbijt dan ook niet mogelijk en alles staat klaar op de tafels als de gasten aan komen.  Tafels staan ruim 3 meter uit elkaar, dus dat is ook geen probleem. Wat een fantastische dagen en het mooiste is, dit is vanaf nu gewoon mijn werk.

Ik loop van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat te genieten en als ik dan de reacties krijg van de gasten die net als ik enorm hebben genoten dan kan mijn dag niet meer stuk. Mensen die met de bakfiets terug komen en vol verbazing aangeven dat de omgeving zo prachtig is en dat ze hier nog nooit zijn geweest of onze bed en breakfast gasten die aangeven onze accomodatie zo prachtig te vinden en zo heerlijk hebben geslapen op de Swiss Sense bedden. Wat wil ik nog meer!!!!